• Time Pieces McDonald's

 • Het onderdeel “TimePieces” is van onze verzameling McDonald’s items het meest onbekend en waarschijnlijk ook het moeilijkste te verzamelen. Bijna niemand weet dat McDonald’s zoveel klokjes, wekkers en andere uurwerken heeft uitgegeven.

  Maar het is één van onze verzameltakken die van ons erg veel aandacht krijgt. Wij proberen onze verzameling McDonald's “TimePieces” zo compleet mogelijk te maken. Dit valt eigenlijk helemaal niet mee, in Nederland zijn maar bitter weinig klokjes uitgebracht. Wij steken hierbij schril af tegen ons buurland Duitsland, waar zelfs een behoorlijk aantal klokjes, horloges en wekkers vandaan komt. Maar de meeste komen zoals te verwachten is uit de USA, Japan en het Verre Oosten. Hier worden de klokjes in vele soorten en maten uitgebracht. Het lijkt wel of elke gelegenheid aangegrepen wordt om een nieuw klokje uit te brengen. 

 • Veel hiervan zijn personeelsklokjes, die bijvoorbeeld bij een jubileum worden gegeven. Vaak kon een medewerker die één of meerdere jaren in dienst was een horloge krijgen. Van deze ‘Employee' klokjes hebben wij vele verschillende soorten in de collectie. Meestal gaat het dan om een manager of ander kader medewerker die vele jaren in dienst is geweest. Soms lukt het ons zelf om een gesigneerd exemplaar aan onze verzameling toe te voegen.

  Ook worden er zogenaamde steden klokjes en horloges gemaakt. Deze worden vaak uitgegeven bij de (her)opening van een restaurant en zijn meestal maar in heel beperkte oplage uitgebracht. Wij hebben deze uurwerken uit verschillende steden. Een aantal is zeer moeilijk aan te komen, wij hebben er bijvoorbeeld één aantal uit Rusland, uitgegeven ter gelegenheid van de opening van het eerste Russische restaurant. 

  Er worden ook regelmatig klokjes uitgegeven bij de promotie van een nieuw menu-item of ter ondersteuning van een reclamecampagne. Ook wordt er samengewerkt met andere leveranciers of zelfs filmmaatschappijen om dan een klokje of ander uurwerk uit te geven: bijvoorbeeld bij de promotie van Monopoly in de McDonald’s.

  Maar er zijn ook veel horloges en klokken uitgegeven bij sportevenementen waar McDonald’s dan sponsor is. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Olympische spelen, hiervan zijn verschillende klokjes uitgegeven.

  Een hoofdstuk apart zijn de klokjes met de McDonald’s eigen figuurtjes, deze komen in allerlei soorten en maten voor. Heel veel van de kinderhorloges hebben afbeeldingen van de bekende McDonald’s figuurtjes.